Rusi: Ispoštovaćemo Kinu, mada...

Rusija namerava da u potpunosti ispuni obaveze iz međuvladinog sporazuma o dodatnim isporukama nafte Kini od 2015. do 2017. godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

18:43

Default images
Foto: Thinkstock.com

Rusija će ispuniti obaveze iako kineska strana nije obezbedila neophodnu infrastrukturu, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

"U celini, mi ćemo doprineti da obaveze po ugovoru budu maksimalno ispunjene", kazao je ministar novinarima i dodao da se pitanje maršrute isporuka razrađuje.

Radi se o sporazumu o dodatnim isporukama nafte u obimu od pet miliona tona godišnje, podsetio je Tas.

Kineska strana ne ispunjava svoje obaveze u skladu sa sporazumom jer nije obezbedila potrebnu infrastrukture sa svoje strane - od granice Rusije do Mohe, sa žaljenjem je priznao Novak.

"Naša kompanija je obezbedila rekonstrukciju našeg dela, a kineska nije", naglasio je.

Novak je istakao da je Transnjeft napravio infrastrukturu i da sa ruske strane nema neispunjenih obaveza. Ruska strana je zainteresovana da u potpunosti obezbedi isporuke nafte i sačuva tržište, rekao je on.

Prema podacima ministra, Kina treba da završi rekonstrukciju infrastrukture na svojoj deonici do kraja 2018. godine.

"Konkretnih potvrda od kineske strane nema, ali pominje se termin do 1. novembra 2018. godine", kazao je Novak.

Kako je objavila agencija Ria novosti, Rosnjeft i kineska CNPC su 2013. godine postigle sporazum o isporukama nafte Kini tokom 25 godina. Od 2015. godine Rosnjeft treba da poveća isporuke za pet miliona tona nafte godišnje granom naftovoda Istočni Sibir- Tihi okean (ISTO) u realizaciji Kine i Skovorodino-Mohe-Dacin.

Rusija je svoju deonicu Skovorodino-Mohe izgradila, dok kineska strana nije uspela da završi izgradnju svoje deonice Mohe-Dacin. Ipak Rosnjeft isporučuje Kini ugovoreno naftu i preko Skovorodina i preko morske luke Kozmino, koja je krajnja tačka naftovoda ISTO.

Kako je sredinom maja rekao direktor Transnjefta Nikolaj Tokarev, Kina na najmanje tri godine odlaže izgradnju naftovoda Mohe-Dacin. Rosnjeft i CNPC će obaviti dodatne konsultacije o pravcima i količini isporuka ruske nafte u Kinu u periodu 2015-2017. godine, navode Ria novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: