Bankarski rat u Aziji na pomolu

Azijska infrastrukturna i investiciona banka (AIIB) počeće da radi do kraja godine, poručili su osnivači banke nakon trodnevnog zasedanja u Singapuru.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

10:57

Default images
Foto: Thinkstock

Očekuje se da će sporazum o osnivanju banke biti spreman za potpisivanje do kraja juna, a AIIB će biti funkcionalan do kraja godine, prenosi agencija Frans pres.

Na petom sastanku od osnivanja AIIB-a učestvovali su predstavnici 57 država-osnivača, a sastankom su predsedavali zamenik kineskog ministra finansija Ši Jaobin i zamenik singapurskog ministra finansija Ji Ping Ji. Na sastanku je bilo govora o predloženim odredbama ugovora i o operativnim politikama AIIB-a, navode osnivači banke.

Sastanak je okončan nekoliko dana nakon što je premijer Japana Šinzo Abe najavio investicioni plan vredan 110 milijardi dolara za infrastrukturne projekte u Aziji, što je potez protumačen kao "kontraofanziva" planovima AIIB, navodi Frans pres.

Japan i SAD su od početka zabrinuti zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: