Kraj polivanju hrane izbeljivačem

Sektor maloprodaje, veoma moćan u Francuskoj, uskoro više neće moći da neprodatu hranu sa svojih polica šalje u kontejnere za smeće.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

08:49

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za to je niz mera protiv bacanja hrane koje su u četvrtak prihvatili poslanici retkom, jednoglasnom odlukom.

Distributerima u prehrambenom sektoru se izričito zabranjuje da neprodatu hranu proglašavaju ili je čak i čine nepodobnom za konzumaciju.

"Polivanje neprodate hrane izbeljivačem za rublje je skandalozno!", rekao je bivši ministar za poljoprivredu i ishranu, Gijom Garo, poslanik socijalističke većine koja je i pokrenula inicijativu za zabranu.

Naprotiv, maloprodaja treba da nastoji da umesto bacanja ili uništavanja neprodate robe, spreči nastajanje bilo kakvog otpada, a da hranu koja ipak ostane neprodata, poklanja, ili daje za ishranu životinja, ili za proizvodnju komposta za poljoprivredu i baštovanstvo.

Samousluge veće od 400 kvadratnih metara su tako sada obavezne da zaključe trajne sporazume sa dobrotvornim organizacijama o redovnom poklanjanju viškova hrane.

U Francuskoj se u proseku godišnje baci 20 do 30 kilograma hrane po stanovniku, čime u smeće ode ukupno između 12 i 20 milijardi evra.

Vlada Francuske je 2012. godinu utvrdila cilj da se bacanje hrane prepolovi do 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: