Evo šta je ključ ruskog uspeha

Zapadne sankcije trebalo je da budu udarac za Rusiju, ali je njena ekonomija trenutno u boljem stanju nego što su mnogi predviđali, piše analitičar "Forbsa“.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 16.05.2015.

16:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

Sankcije Zapada donele su Rusiji sledeće "probleme“: rublja je ojačala za 17 procenata od početka godine, a berzanski fond "Market vektor Raša“ proglasio je rusko tržište najboljim među zemljama u razvoju, piše analitičar "Forbsa“ Kenet Rapoza.

Zapadne sankcije trebalo je da budu udarac za Rusiju, ali je njena ekonomija trenutno u boljem stanju nego što su mnogi predviđali, piše analitičar "Forbsa“.

Rapoza navodi niz dokaza za svoje tvrdnje. Tako, prema najnovijem rejtingu svetskog ljudskog kapitala (The Human Capital Report), koji je pripremio Svetski ekonomski forum, Rusija se nedavno podigla sa 55. na 26. mesto, ukazuje Rapoza.

Sankcije Zapada donele su Rusiji sledeće "probleme“, ironičan je autor: Rusija je postala najbolje tržište u razvoju ove godine, prema podacima berzanskog fonda "Market vektors Raša“, a rublja je od početka godine ojačala za 17 procenata. Sada je jedan dolar pao na manje od 50 rubalja, dok je u januaru investiciona banka „Goldman Saks“ prognozirala rast američke valute do 70 rubalja za dolar za prvi kvartal, podseća analitičar.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što investiranje u Rusiju nije trend, ipak se ulaže. Pored toga, analitičari kompanije "Dži-Pi Morgan“ ocenjuju situaciju u Rusiji kao „prilično zdravu“ kada je reč o spoljnom dugu.

Direktorka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina uspela je da preuzme kontrolu nad najgorom ekonomskom krizom u zemlji u nekoliko proteklih decenija. Sada, kada se situacija stabilizovala, Centralna banka ima mogućnost da smekša monetarnu politiku, dodaje Rapoza.

Analitičar veruje da će sankcije protiv određenih ekonomskih sektora Rusije biti ukinute do kraja ove godine. Prema njegovom mišljenju, o tome svedoče faktori kao što su porast cena nafte, stabilizacija ruske ekonomije, želja inostranih investitora da kupuju ruske akcije i obligacije i odbijanje mnogih stranih kompanija da se odreknu ruskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: