Rusija i Kijev na korak od dogovora

Do leta će doći do kraja pregovora između Rusije i Ukrajine, čime se osigurava stabilna isporuka gasa Kijevu i pouzdan tranzit do Evrope, očekuje Maroš Šefčovič

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2015.

15:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Nadam se da će imati prililku da do leta zaključe pregovore", izjavio je Potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju, Maroš Šefčovič.

Šefčovič je, međutim, rekao da datum novog gasnog sastanka između Rusije i Ukrajine, uz posredstvo EU, nije dogovoren, kao i da bi pregovori trebalo da budu zaključeni pre nego evropske institucije u julu odu na praznike.

"Evropska komisija je dobila odgovore na pitanja o tehničkim detaljima novih gasnih pregovora na nivou stručnjaka. Komisija je predložila nacrt teksta koji može poslužiti kao protokol za naredni sastanak, i očekuje odgovor od učesnika sastanka, kako bi se razjasnile preostale nesuglasice, što će pomoći određivanju datuma pregovora", izjavio je Šefčovič.

Rusija je, prema njegovim rečima, produžila važenje zimskog paketa koji garantuje slanje gasa Ukrajini do jula 2015. godine, a dve strane sada imaju obavezu da do kraja zime 2016. godine formulišu uslove, dok čekaju na odluku arbitražnog suda u Stokholmu po uzajamnim tužbama ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa.

Prema rečima Šefčoviča, Evropska komisija treba da pomogne Ukrajini da zadrži poziciju tranzitne rute ruskog gasa do Evrope, i da joj pruži podrušku u modernizaciji ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

"Isporučivanje gasa do Evrope, putem zaobilaženja Ukrajine, a korišćenjem predloženog gasovoda Turski tok bi za Rusiju bilo teško", izjavio je Šefčovič, navodeći da još uvek nije imao uvida u tehničke detalje Turskog toka.

Šefčovič je rekao da je prošle nedelje posetio Turkmenistan, Azerbejdžan i Tursku, kao i da su te tri zemlje predložile da Evropska komisija nadzire pravovremenu gradnju Južnog gasnog koridora i Transkaspijskog gasovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: