Evrozona vuče gore, Grčka ide nazad

Evropska unija je danas podigla prognozu privrednog rasta 19-člane evrozone, uprkos značajnom sniženju prognoze za Grčku.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2015.

12:41

Default images
Foto: Thinkstock

U prolećnoj privrednoj prognozi za evrozonu, Evropska komisija predviđa da će zemlje monetarne unije u 2015. ostvariti ekonomski rast od 1,5 odsto, 0,2 odsto viši u odnosu na prognzou iz februara, prenosi agencija Frans pres.

Za 2016, Komisija prognozira privredni rast od 1,9 odsto u evrozoni.

Komisija navodi da će evrozona ostvariti korist od niza faktora, uključujući niže cene nafte, stabilnu globalnu ekonomsku prognozu, slab evro, monetarne stimulacije koje je pokrenula Evropska centralna banka i manje štedljive budžetske politike.

"Oporavak ekonomija u Evropi jača. Mada je to ohrabrujuće, moramo da se postaramo da taj oporavak bude održiv", rekao je komesar EU zadužen za evrozonu Valdis Dombrovskis.

Privredni oporavak evrozone predvodi najveća evropska ekonomija, Nemačka, za koju se u 2015. prognozira solidan rast od 1,9 odsto, a u 2016. 2,0 odsto. Još jedna zemlja kojoj se predvidja snažan rast je Španija, sa 2,9 odsto u ovoj i 2,6 odsto u idućoj godini.

Jedina zemlja evrozone koja se suočava sa ozbiljnim problemima je Grčka, koja još uvek pokušava da postigne sporazum o reformama sa međunarodnim kreditorima.

Komisija u Grčkoj u 2015. očekuje privredni rast od 0,5 odsto, čitavih dva odsto manje u odnosu na februarsku prognozu. U 2016, privredni rast bi trebalo da ubrza na 2,9 odsto.

Komisija je dodala da je prognoza privrednog rasta Grčke podložna brojnim faktorima neizvesnosti, budući da je pozitivan momentum s kraja prošle godine kada je Grčka izašla iz recesije okončan.

Komisija navodi da je prethodna prognoza koja je predviđala privredni rast od 2,5 odsto u Grčkoj bila zasnovana na pretpostavci da će ta zemlja postići sporazum sa kreditorima do kraja juna, kada ističe postojeći program pomoći.

Javni dug Grčke, već najviši u evrozoni, porašće ove godine na 180,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, pre nego što se u 2016. spusti na 173,5 odsto, navodi EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: