Svi hteli da kupe, sad svi prodaju

Prinosi na obveznice članica evrozone znatno su porasli, usled snažne rasprodaje hartija od vrednosti, saopštili su investitori.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

09:43

Default images
Foto: Freeimages

"Prošli smo kroz situaciju u kojoj svi žele da kupe obveznice do situacije kada investitori žele da ih prodaju. Niko ne zna koliko će ovaj zaokret trajati", izjavio je analitičar investicione banke Natiksis, Siril Regna, a prenosi agencija Frans pres.

Prinosi na 10-godišnje nemačke hartije od vrednosti su na sekundarnom tržištu u ponedeljak porasli na 0,453 odsto sa 0,366 odsto od prošlog četvrtka, dok su prinosi na 10-godišnje francuske obveznice porasli na 0,726 odsto sa 0,64 odsto od prošle nedelje.

I prinosi na obveznice južnih članica evrozone su takođe porasli, pa je tako kamatna stopa na 10-godišnje španske obveznice porasla na 1,504 odsto sa 1,468 odsto, a na italijanske hartije od vrednosti na 1,533 odsto sa 1,499 odsto.

Francuska agencija podseća da su u proteklim nedeljama prinosi na obveznice članica evrozone pali na rekordno niske nivoe, jer je Evropska centralna banka pokrenula 1,1 bilion evra vredan program monetarnih podsticaja, koji se uglavnom sastoji od kupovine obveznica članica tog bloka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: