Grčka vapi: Dajte pare još danas

Grčki zvaničnici zatražili su od kreditora da zbog napretka u pregovorima odblokiraju finansijsku pomoć Atini, budući da u državnoj kasi više nema novca.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

16:19

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Ostvareni napredak bi trebalo da deluje kao ulaznica za lakše puštanje finansijske pomoći grčkoj privredi. Za Grčku je veoma važno da sredstva budu što pre puštena, ako je moguće čak i danas, jer više nema likvidnosti u grčkoj privredi", izjavio je portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, Gabrijel Sakelaridis, a prenosi agencija Frans pres.

Sakelaridis je dodao da niko ne može efikasno da sprovodi reforme u uslovima finansijskih poteškoća.

Jedan neimenovani zvaničnik je izjavio da Grčka i njeni evropski kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar finansija Janis Varufakis ne učestvuje u njima.

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujućih znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Briselu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Atina do 12. maja treba da otplati gotovo milijardu evra duga i kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a insistira na tome da, pre puštanja preostale rate kredita Atini, Grčka obeća da će sprovesti reforme.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz Evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum s kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se smatra, preti bankrotstvo, a možda i izlazak iz Evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: