Švajcarska: I železnica "kao sat"

Švajcarska godišnje u svoju železnicu ulaže 500 evra po stanovniku, što je dovodi na vrh liste evropskih zemalja po investicijama u tom sektoru.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.05.2015.

12:35

Default images
Foto: Freeimages.com

S prosečnih 220 evra po stanovniku godišnje koje izdvaja iz budžeta, Francuska je među državama s najvećim subvencijama za železnički sistem, pokazuje istraživanje Boston konsalting grupe (BCG) o modelima subvenicionisanja železnice u Evropi.

I jedna i druga suma daleko premašuje izdvajanja Velike Britanije ili Holandije, na primer, koje godišnje za tu namenu potroše oko 130 evra po stanovniku, dok Portugalija, ili Poljska, izdvajaju svega oko 100 evra u proseku po stanovniku, navodi se u drugoj studiji ove konsultantske kompanije o performansama železničkog sistema Starog kontinenta.

U najnovijoj studiji BCG je želeo da ukaže na vezu između iznosa budžetskih sredstava koje države namenjuju železničkoj mreži i operaterima, i njihovih performansi.

Uopšteno govoreći, zemlja koja izdvaja više sredstava iz budžeta za svoju železnicu, imaće bolje performanse, međutim, te subvencije, neophodne za održavanje kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti javnih železnica, nisu uvek najbolje iskorišćene, naglašava se u studiji.

Iz BCG-a podsećaju da su uoči donošenja železnicke reforme u Francuskoj, (započete 2013, usvojene u avgustu 2014) bili upitani da istraže uticaj eventualne liberalizacije železnice na njenu efikasnost, i zaključak je bio da taj uticaj nije odlučujući.

To ne znači da ne treba pokušati sa otvaranjem tržišta u sektoru železničkog saobraćaja, ali pitanje javnog finansiranja ipak ima presudan uticaj na kvalitet železničkog sistema, smatraju stručnjaci BCG-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: