Rusi: Kakav GMO, evo nova pšenica

Rusija bi u narednim godinama mogla da započne snabdevanje svetskog tržišta novom, ekološki čistom pšenicom s visokim sadržajem korisnih materija.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

10:33

Default images
Foto: Tanjug

Ova pšenica, na kojoj su tri generacije ruskih stručnjaka radile decenijama, može da raste i u izuzetno hladnim ili stepskim područjima, preneo je sajt RBTH.

Stručnjaci poznatog Moskovskog naučno-istraživačkog poljoprivrednog instituta Nemcinovka razvili su posebne sorte ozime pšenice, koje po sadržaju korisnih elemenata nadmašuju postojeće vrste.

Mogu da rastu u zoni smanjenog kvaliteta zemljišta i u hladnijim klimatskim uslovima i pritom osiguravaju veći prinos nego vrste koje se uzgajaju u povoljnijim uslovima.

Uzgajivači iz Nemcinovke smatraju da, zahvaljujući novim sortama pšenice, može da se reši jedan značajan problem: opadanje kvaliteta žitarica u svetu.

"Danas u razvijenim zemljama prosečan prinos ozime pšenice iznosi 9-10 tona po hektaru. Pritom, ona sadrži samo 8,0 do 9,0 odsto belančevina, što ne omogućava proizvodnju kvalitetnog hleba", izjavio je za RBTH šef laboratorija za selekciju ozime pšenice instituta Nemcinovka, akademik Bagrat Sanduhadze.

Prema njegovim rečima, sorte koje su proizvedene u Institutu mogu da daju 10 do 12 tona po hektaru sa 17 odsto belančevina.

Sanduhadze je s kolegama razvio 15 novih sorti ozime pšenice za oblasti gde je zemljište slabijeg kvaliteta, što se odnosi na ogromnu teritoriju u evropskom delu Rusije. Stručnjaci smatraju da nove sorte, zahvaljujući visokom prinosu, mogu da postanu dostojan "odgovor na GMO".

Kako je istakla Margarita Šipicina, direktorka naučno-metodološkog centra Ruski recept, genetski modifikovane sorte danas zauzimaju 70 odsto obradivih površina na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: