Dok Makedonci grcaju, banke rastu

Uprkos opštoj krizi u Makedoniji, ali i u celom svetu, makedonske banke su tokom prošle godine uspele da profit uvećaju 36,3 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

14:36

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Pozitivan učinak banaka ne treba da bude iznenađenje s obzirom na činjenicu da i u sred najgore ekonomske krize banke kontinualno stiču profit, piše makedonski portal "Kapital".

Jedina razlika koja se može uočiti iz njihovih bilansa je promena kreditne politike tako što je smanjeno ulaganje u državne hartije od vrednosti, a povećano kreditiranje, navedeno je u tekstu.

Bilans uspeha celog bankarskog sektora u Makedoniji pokazuje da su prošle godine banke imale dobit od 51,2 miliona evra što je čak 36,3 odsto više nego u 2013. godini, ali su male banke, kao i ranije poslovale sa gubitkom koji je dodatno povećan.

Najveći deo prihoda, u iznosu od 212,7 miliona evra, banke su inkasirale od neto kamata, dok je od provizija zarađeno ukupno 67 miliona evra. Najveću pojedinačnu dobit prošle godine ostvarila je Stopanska banka u iznosu od 24,6 miliona evra, što je čak 52,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Sličan rast ostvarila je i Ohridska banka koja je povećanjem 51,3 odsto ostvarila profit od 3,8 miliona evra. NLB Tutunska banka prijavila je na berzi dobit od 10,9 miliona evra, što je 7,6 odsto više nego 2013. godine.

Komercijalna banka je takođe povećala svoj profit i to 21,2 odsto, i dostigla zaradu od 1,6 miliona evra, dok je Uni banka izvestila da je 2014. završila sa dobitkom od 1,1 miliona evra, što je godišnje povećanje od 4,5 odsto.

Jedina banka koja je iskazala gubitak u prošloj godini je Centralna Kooperativna Banka koja je bila u minusu skoro 800 hiljada evra.

Brojke, takođe, pokazuju da je saldo uloženog novca u državne i blagajničke zapise smanjen za 8,7 odsto na godišnjem nivou. Do kraja prošle godine banke su uložile ukupno 929,5 miliona evra u državne hartije od vrednosti koje izdaju Ministarstvo finansija i Centralna banka.

Istovremeno, iznos odobrenih kredita povećan je za 10 odsto. Za privatne kompanije banke su odobrile 184,7 miliona evra više, a gotovo isto toliko kredita odobreno je i građanima. Ceo kreditni portfolio na kraju prošle godine dostigao je 4,15 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: