Jemen novo žarište, nafta ide gore

Terminske cene nafte su različite, jer borbe provladinih snaga i pobunjenika u Jemenu izazivaju bojazan od prekida u isporukama na Bliskom istoku.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

09:01

Default images
Foto: Freeimages

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi jedan cent na 57,14 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu poskupela jedan cent na 65,29 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Cene nafte će nastaviti da dobijaju podsticaj, jer nema pokazatelja jenjavanja sukoba u Jemenu", izjavio je analitičar konsultantske kompanije EY, Sandžev Gupta.

Jemen je pogođen sukobima od kada su šitski pobunjenici u februaru preuzeli vlast u glavnom gradu Sani. Ta država nije veliki proizvodjač nafte, ali je njena obala deo strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, izmedju Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: