Rusi prave novi "zaporožac"

U Rusiji se razvija malolitražni automobil koji podseća na "zaporožac", legendarni sovjetski auto s malom potrošnjom goriva.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

12:46

Default images
Foto: wikipedia.org/kremlin.ru

Na istoj takvoj, ali novoj modularnoj platformi biće napravljen i SUV za čiji dizajn je poslužio ne manje simboličan model za Rusiju GAZ-69, piše dnevnik Izvestija.

Oba nova automobila koji su za sada dizajnirani 30 do 40 odsto, što podrazumeva naučno-istraživačke i ogledno-konstrutorske radove, dobila su radni naziv "vođa", krosover, odnosno SUV.

Razvoj oba automobila se obavlja na osnovu laboratorijskih ispitivanja saobraćajnih sredstava za potrebe poljoprivrede na ruskom poljoprivrednog univerzitetu K.A.Timirjazeva uz učešće naučno- istraživačkog instituta Konstrukcija automobila.

Bez obzira na potencijal SUV-a pretpostavlja se da mašine neće imati šasiju, nego će funkciju nosećeg sistema imati metalna školjka.

Pogonski agregat (motor i menjač) mašine nalaziće se napred poprečno.

Već u osnovnoj opremi automobil će imati ABS, servo (hidraulični ili električni, još nije rešeno), sigurnosne vazdušne jastuke za vozača i suvozača. Kao osnovni motor konstruktori planiraju da koriste turbodizel agregat jačine 65, menjač će biti u dve varijante - mehanički i automatski.

Konstruktori napominju da u automobilskoj industriji ima mnogo primera kada su redizajnirani "bestseleri" iz prošlih vremena, ponovo postali popularni.

Za obe "vođe" već su sprovedena ispitivanja konstrukcije, radovi na konstruisanju pojedinih elemenata, određena kompozicijska shema mašine i opremanje nekim delovima.

Izvor Izvestija je uveren da će zahvaljujući velikoj lokalizaciji, moći da se napravi jeftin automobil, prvenstveno dostupan stanovnicima sela. Planirana cena "vođa" je 290.000 rubalja (5.200 evra). Gradski krosover dizajniran u stilu "zaporošca" biće jeftinija alternativa "lade kaline".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: