Ekonomski oporavak ovako su platili

Irska još jednom plaća danak ekonomske krize i to odlivom stanovništva.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

10:45

Default images
Foto: Gettyimages

U SAD danas živi 36,9 miliona Amerikanaca irskog porekla, što je osam puta više od sadašnjeg broja stanovnika u Irskoj (4,6 miliona).

"Keltski tigar" uspeo je da dobije sve bitke osim jedne- da zaustavi odlazak stanovnika iz zemlje.

Od 2010. godine, kada je 15 odsto populacije ostalo bez posla, 240.000 Iraca je emigriralo, prenosi list Figaro.

Dok Grčka uporno pokušava da ubedi Međunarodni monetarni fond (MMF) da joj produži rok za vraćanje duga, Irska traži od MMF-a da joj dozvoli da unapred otplati svoj dug.

Dablin s nestrpljenjem očekuje da idućeg meseca otplati preostali dug MMF-u od 5,5 milijardi evra, pošto je početkom aprila vratio 3,5 milijardi evra a prošle godine je izmirio prvu tranšu duga od devet milijardi evra.

"Ovaj plan prevremene otplate duga omogućava uštedu od 1,5 milijardi evra kamate na kredit", objašnjava irski ministar finasija, Majkl Nunan.

Dokaz ozdravljenja privrede Irske je i taj što je odnedavno kamatna stopa zaduživanja za ovu zemlju na finansijskim tržištima manja od kamate na kredit koji su odobrili MMF, EU i Evropska centralna banka.

Irska je 2013. zabeležila privredni rast od 3,5 odsto a prošle godine od čak 4,8 odsto, postavši tako rekorder ekonomskog rasta u EU.

"Keltski tigar", kako su ovu zemlju nazivali pre izbijanja ekonomske krize 2008, ponovo je u punoj snazi osim u jednom pogledu - a to je odliv stanovništa koji je od 2010, kada je stopa nezaposlenosti iznosila 15 odsto, dostigao brojku od 240.000.

"Iseljavanje stnovništva iz zemlje je pogubno za našu ekonomiju. Potrebno nam je da se iseljenici vrate kući", objasnio je Enda Keni, predstavljajući plan o dijaspori Global Ajriš.

Irska dijaspora je jedna od najbrojnijih u svetu. Samo u SAD irska dijaspora broji 36,9 miliona, sedam miliona Australijanaca takođe ima pretke irskog porekla, kao i 900.000 Britanaca.

Masovno iseljavanje Iraca seže još u XVII vek, kada je 100.000 Iraca nasilno iseljeno u Ameriku a kulminacija je bila sredinom XIX veka kada je zavladala velika glad.

U poslednjem velikom migracionom talasu iz 2010, prema podacima irske vlade iz 2013. godine, 62 odsto činilo je visokoobrazovano stanovništvo životne dobi između 25 i 34 godine.

"Jedini odgovor u borbi protiv iseljavanja stanovništva je politika solidnog zapošljavanja", ocenio je nedavno irski ministar za zapošljavanje, Ričard Bruton.

Dablin je u julu 2014. osnovao ministarstvo za dijasporu koje nudi posebne vidove pomoći porodicama koje žele da se vrate u zemlju.

Irske vlasti smatraju da će od 2016. talas iseljavanja biti preokrenut u korist povratnika, a da će stopa nezaposlenosti, koja je u februaru pala na najniži nivo u protekle tri godine od 9,9 odsto, biti smanjena do 2018. na pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: