Biznis priče vredne filmskog platna

Biznis u medijima je prilčno standardizovan - red vesti, brojki, procenata. On je zapravo teatralan, ali ovakve priče retko se nađu u poslovnim časopisima.

Svet

Izvor: Telegram

Subota, 25.04.2015.

11:46

Default images
Foto: Thinkstock.com

Evo 5 biznis priča koje su toliko zanimljive da su zaslužile da se po njima snimi televizijska serija.

Izdaja i osveta u softverskoj firmi: Izbačeni direktor uništava kompaniju hakerskim napadom

Khalid Shaikh je sa prijateljima osnovao kompaniju YouSendIt koja se proslavila softverom za uploadanje. Kad je počeo da se svađa sa direktorom, izbacili su ga iz firme a on se ubrzo vratio – kao hladnokrvni vođa hakerskog napada.

“YouSendIt je nastavio da raste i bez Shaikha. Sakupili su dodatnih 14 miliona dolara, ali stranica im se često rušila.

Shaikh pokrenuo nove servere ali i oni su odmah pali. Uveče je na stranici SendIta na Wikipediji neko napisao: Čini se da su propali, stranica im je pala.”

Ispovest čoveka koji je stvorio piratsku muzičku industriju

Kopiranje i piratiranje muzike je počelo upravo u muzičkojindustriji – u fabrici CD-ova i ploča. Bivši zaposleni američkog PolyGrama priča kako je na proslavi kod kolega čuo muziku kakvu nikad u životu nije slušao.

To ga je iznenadilo. Politika kompanije zahtevala je od stalno zaposelnih da potpišu dokument o nultoj toleranciji na krađu. Znao je da je menadžere brinulo stalno curenje muzike, čuo je da su neki radnici uhvaćeni. Ali na proslavi su čak i pred šefovima puštali CD-ove za koje je bilo jasno da su ukradeni. Glover je vremenom shvatio koliko je velika podzemna trgovina piratskim CD-ovima.

U simulatoru letenja sa pilotom koji je napisao dirljivu knjigu o letenju

Memoari pilota British Airwaysa redak su uvid u jedan od najvećih paradoksa modernog života. Za srećnike koji svaki dan lete s osam miliona putnika, letenje nikad nije bilo jeftinije, lakše i, uveravaju nas statističari, sigurnije. Ali letenje izaziva i duboku iritaciju zbog mera sigurnosti, kontroverzi oko uticaja na okolinu i čistog užasa koji zadnjih godinu dana u nama bude nestanci i padovi aviona.

Vanhoenacker priča kako je raditi posao u kom ujutro odletite u Afriku i nazad, pa uveče izađete s prijateljima na večeru u Londonu. Ili kako je razmišljati o zemljama u satima potrebnima da se do njih doleti (Francuska je jednosatna zemlja, Belgija 15-minutna, Rusija celodnevna).

Dobitnik Pulicerove nagrade: Kako državno zakonodavstvo izvlači milijarde iz američkih korporacija

Nećete razumijeti svijet u kojem živite dok ne pročitate Liptonovo istraživanje, piše Intercept u komentaru nagrade, nazivajući Liptonov rad remekdelom istraživačkog novinarstva nastalog najvećim delom na javno dostupnim podacima.

Lipton istražuje “lobističku eksploziju” u američkom državnom zakonodavstvu kojom su uništene stotine američkih kompanija. Analizirajući informacije iz javnih registara i tok novca u političkim donacijama, Lipton među ostalim otkriva kako se međusobnim dogovorima saveznih država izvlači novac iz američke industrije.

Među najzanimljivijim primerima su presude protiv duhanske industrije kojima je u 46 saveznih država izvučeno 206 milijardi dolara.

Zašto je mali diler Bruklina postao američka ikona

Ovo je stara priča o vrhunskom reperu koji bi mogao promeniti mnogo toga u muzičkoj industriji.

“William Wesley kaže da je Jay-Z simbol nade” piše Lisa Robinson koja je 2013. provela nekoliko nedelja u uskom krugu Jay-Zjevih prijatelja i saradnika, “Rođena zvezda izrasla iz tame beznađa, sirotinje i rasizma. Oni koji se ugledaju na njega pronaći će vođstvo i pravac.”

Slažući deliće priče o uličnom dileru koji je postao jedan od najuticajnijih Amerikanaca, o njegovu odnosu s Beyonce. Topla ljudska slabost toliko je nepoželjna u ambicioznom svetu Jay-Zja da je tamo na trenutke pomalo dosadno, ali ovaj tekst je upravo zbog toga zanimljiviji za čitanje.

Izvor: Telegram.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: