EU: Nema kredita za Grčku

Prezadužena Grčka nije značajano napredovala u ključnim pregovorima sa evropskim partnerima da bi odblokirala preko potrebnu tranšu kredita međunarodne pomoći.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

11:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Napredak u tehničkim pregovorima nije dovoljan da bi se došlo do zaključenja sporazuma tokom sastanka evrogrupe u Rigi", izjavio je komesar EU za evrozonu, Valdis Dombrovskis.

Ministri finansija evrozone će danas održati sastanak u Rigi na kome će biti reči o reformama koje Grčka treba da sprovede kako bi dobila 7,2 milijardi evra kredita iz međunarodnog paketa pomoći.

"Napredak postoji i nadam se da će ga i danas biti. Poslušaću šta institucije imaju da kažu", rekao je predsednik evrogrupe, Jerun Dajselblum.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz kredita međunarodne pomoći.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz kredita pomoći, zbog čega joj preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: