Negativnom kamatom "lome" franak

Švajcarska centralna banka će primenjivati negativnu kamatnu stopu na novčane depozite koji se drže kod u njoj, kako bi na taj način oslabi kurs franka.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.04.2015.

10:37

Default images
Foto: Freeimages.com

Švajcarska centralna banka (SNB) je odlučila je da proširi listu institucija prema kojima će primenjivati negativnu kamatu od 0,75 odsto na određene depozite u švajcarskoj valuti, s ciljem da suzbije šspekulacije u francima, prenosi agencija Rojters.

Nova odluka SNB pogađa švajcarske štediše, kao i industriju penzionih fondova, vrednu 673 milijarde franaka (700 milijardi dolara), koji će od sada plaćati kamatu na depozite u francima.

Guverner SNB Tomas Džordan izjavio je da izuzeci od primene negativne kamate na depozite u francima nisu u interesu centralne banke, jer podrivaju efikasnost monetarne politike.

Negativna kamata će tako sada važiti i za takozvane depozite po viđenju koje kod centralne banke drže preduzeća povezana sa državom, zatim Federalni penzioni fond, kao i penzioni fond SNB-a, navodi se u saopštenju švajcarskih monetarnih vlasti.

Od plaćanja kamate na depozite će biti oslobođeni deponenti čija sredstva na računima ne prelaze "prag" od 10 miliona franaka, precizirala je SNB, dodajući da će nastaviti da nadzire i druge depozite po viđenju, kao što su oni koje imaju fondovi za "treće doba", za invaliditet, za kompenzaciju gubitka zarade, koji sada ne podležu negativnoj kamati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: