Korupcija srozala naftnog giganta

Brazilski petrohemijski gigant Petrobras je prošle godine zbog korupcije izgubio 6,2 miljarde reala (1,86 milijardi evra).

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.04.2015.

17:26

Default images

Gubitak kompanije u 2014. bio je 6,7 miljardi evra, u čemu je "doprinos" korupcije iznosio 1,86 miljardi, precizirao je u saopštenju Petrobras.

Zbog skandala koji su potresali političku scenu Brazila na čijem je čelu lavičarski orijentisana predsednica Dilma Rusef, Petrobras nije mogao od novembra prošle godine da objavi svoje poslovne rezultate, piše pariski Mond.

"Objavljivanje poslovnih rezultata je ključni korak za povratak kredibiliteta firme", izjavio novi predsednik Petrobrasa Aldmer Bendine tokom današnje konferencije za novinare u Rio de Žaneiru.

"Od sada, Petrobras garantuje ponovo uspostavljanje normalnih odnosa sa investitorima. Insitiraćemo na transparentnosti poslovanja", dodao je on.

Firma je tri odsto ukupnog gubitka pretpela zbog potpisivanja ugovora sa 27 preduzeća koja pripadaju kartelu firmi sa nelegalnim poslovanjem.

Deo novca potrošenog na korupciju firma je "uložila" za podmićivanje političke elite, uglavnom parlamentarne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: