Miler naredio: Posbno gas za Donbas

Šef Gasproma Aleksej Miler naložio je da se obave specijalni razgovori za "poseban direktni ugovor" za isporuke gasa Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

11:20

Default images
Foto: Beta/AP

To danas piše ruski list "Komersant", pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Gasprom je više puta insistirao na tome da Kijev treba da plaća gas koji se isporučuje u Donbas, ali je ukrajinski "Naftogas" odbio da finansira isporuke gasa za teritoriju koju ne kontroliše kijevska vlast, zbog čega ruski gasni gigant sada traži nekoga sa kim može da zaključi ugovor.

Ta kompanija može da bude Donbastransgaz, "kćerka" naftnog preduzeća Ukrtransgaza, koja radi na jugoistoku Ukrajine, preneo je portal Sputnjik pisanje lista ruskog lista.

Donbastransgaz sada dobija ruski gas na granici sa Rusijom i potpisuje dnevne izveštaje o njegovom prijemu. Ipak, najveći problem predstavlja određivanje jurisdikcije ove kompanije.

Ukrajinska strana insistira da pitanje otplate za isporuke gasa u Donbas bude regulisano tokom Stokholmske arbitraže, a ostaje nejasno da li se gas isporučuje na jugoistok.

Zvanični Kijev insistira na "dugovanjima" nepriznatih republika za isporuke gasa od ukrajinskih kompanija, dok u isto vreme predstavnici Donjecke i Luganske republike govore da su isporuke gasa u potpunosti obustavljene. Ranije se govorilo da Ukrajina svakodnevno isporučuje 10 miliona kubnih metara gasa Donbasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: