Gasna veza Bugara i Grka do 2018.

Izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke počeće u martu 2016. i biće završena do kraja 2018. godine, kaže buigarska ministarka Temenuška Petkova.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

10:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Saopštenje bugarske ministarke energetike usledilo je posle sastanka sa grčkim kolegom Panajotisom Lafazanisom i državnim sekretarom rumunskog ministarstva energetike Mihaijom Albuleskuom u Sofiji.

U fokusu sastanka su bile perspektive izgradnje takozvanog "Vertikalnog gasnog koridora" koji će povezati gasne mreže ove tri članice Evropske unije, prenosi bugarska agencija Novinite.

Prema rečima Petkove, formirana je zajednička kompanija sa kapitalom od deset miliona evra koja će rukovoditi projektom, dok će Sofija takođe zatražiti sredstva od Evropske unije (do 220 miliona evra) kako bi postavila temelje za gradnju interkonektora.

Procene su da bi novi gasni interkonektor mogao dopremati između 3-5 milijardi kubnih metara gasa iz Azerbejdžana i iz grčkih terminala za tečni prirodni gas.

Od prve gasne krize i rusko-ukrajinskog spora u 2009. godini, Bugarska nastoji da diverzifikuje trase gasa kroz gradnju interkonektora sa susedima. Međutim, nijedan od tih interkonektora do sada nije završen, podseća bugarska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: