Kina otvara zlatni rudnik za SAD

Kina će otvoriti svoje tržište platnih kartica za strane kompanije, čime će omogućiti firmama, poput Vize i Masterkarda, da imaju direktan pristup tom tržištu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

09:20

Default images
Foto: Thinkstock

Procena je da to tržište vredi više od 6.000 milijardi evra.

Počev od 1. juna, stranci će moći da formiraju sopstveno preduzeće u ovom sektoru i da zahtevaju od kineske centralne banke dozvolu za kartičarsko poslovanje, objavio je kineski Državni poslovni savet na svom portalu, a prenosi Rojters.

Ta odluka, kako se navodi, staviće tačku na monopol javnog preduzeća Čajna JunionPej (China UnionPay) i omogućiti američkim kompanijama Vizi i Masterkardu, glavnim svetskim akterima u sektoru, da konkurišu ovoj kineskoj kompaniji.

Na Berzi u Njujorku akcije Vize skočile su posle objavljivanja te odluke za 5,8 odsto, a Masterkarda 4,6 odsto.

Transakcije putem bankarskih kartica u Kini u prošloj godini vredele su ukupno 42.380 milijardi juana (6.375 milijardi evra), prema statistici centralne kineske banke, uz rast od 33 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Otvaranje tržišta platnih kartica za strane aktere, kako se ocenjuje, trebalo bi da reši spor izmedju Kine i SAD, star nekoliko godina. Godine 2012. Svetska trgovinska organizacija optužila je Peking za diskriminaciju kartičarskih firmi.

Iz kompanije Viza poručili su da će proučiti nova kineska pravila i modalitete poslovanja na tom tržištu, dok iz Masterkarda još nisu komentarisali najnoviju odliku Pekinga.

Obe grupe zasad koriste mrežu JunionPeja za transakcije u juanima, uz plaćanje određene provizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: