EU odobrila Ukrajini 250 mil €

Evropska unija saopštila je danas da je Ukrajini odobrila tranšu kredita od 250 miliona evra čime finansijska pomoć toj zemlji sada iznosi 1,6 milijardi evra.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 21.04.2015.

18:14

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Evropska komisija je danas odobrila zajam od 250 miliona evra za pomoć Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Ta najava dolazi uoči samita EU i Ukrajine 27. aprila u Kijevu, na kojem se očekuje učešće predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

EU je prošle nedelje usvojio novi program zajma od 1,8 milijardi evra Ukrajini. Dve trećine iznosa biće isplaćene do kraja godine.

Sukob u istočnoj Ukrajini, gde je za više od godinu dana poginulo najmanje 6.000 ljudi, razorio je privredu u toj zemlji koja je prošle godine imala javni dug od 70 milijardi evra. Ukrajina se nalazi u dubokoj recesiji s rekordnom devalvacijom valute - grivne.

Posle pripajanja Krima Rusiji i prvih sukoba na istoku Ukrajine, EU je u maju 2014. godine usvojila program pomoći od jedne milijarde evra i
obećala da će dovršiti isplatu od 600 miliona evra u okviru programa iz 2010. godine.

Današnjom najavom o zajmu od 250 miliona evra zaključuju se prva dva programa pomoći.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sa svoje strane je danas odobrio četvorogodišnji plan pomoći od 17,5 milijardi dolara. Taj plan treba da bude "osnova" za međunarodni plan pomoći Ukrajini u iznosu od 40 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: