Poljaci daju 8 mlrd za plan Junkera

Poljska će uložiti osam milijardi evra u plan predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera za podsticanje privrednog rasta u Evropi, saopštila je EU.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

16:04

Default images
Foto: Beta/AP

"Veoma mi je drago što sam primio dobre vesti lično od poljskog ministra finansija Mateuša Ščureka da će Poljska biti šesta zemlja koja će doprineti investicionom planu", rekao je potpredsednik Komisije Jirki Katainen, a prenela agencija Frans pres.

Investicioni plan EU, vredan 315 milijardi evra, ima za cilj podsticanje privrednog rasta na Starom kontinentu kroz šemu finansiranja stotine projekata, koja, uz učešće Evropske investicione banke i sredstava iz budžeta EU, ne bi dodatno opterećivala državne kofere članica EU.

Učešće Poljske, kao i Francuske, Italije, Nemačke, Luksemburga i Španije u tom planu predstavlja "gorko-slatki" uspeh za Komisiju, koja se prvobitno nadala da će vlade ulagati sredstva direktno u Evropski fond za strateške investicije (EFSI), čije osnivanje trenutno razmatra Evropski parlament.

Države će, međutim, svoj doprinos davati kroz nacionalne investicione banke, uz garancije da će sredstva odlaziti u domaće projekte, što je udarac za Junkerov prvobitni plan koji je predviđao ulaganja širom EU.

Junkerov tim se nada da će EFSI početi sa radom u junu, iako osnivanje fonda nailazi na protivljenje dela evropskih zakonodavaca koji smatraju da sredstva iz fonda neće biti usmerena na odgovarajuće projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: