Pirinač tačka razdora SAD i Japana

Američki i japanski trgovinski zvaničnici nisu uspeli da izglade nesuglasice koje ugrožavaju potpisivanje sporazuma o transpacifičkom partnerstvu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

13:54

Default images
Foto: Freeimages.com

Oni su izrazili uverenje da su nadomak postizanja sporazuma oko izvoza automobila i poljoprivrednih proizvoda.

Razgovor između američkog predstavnika za trgovinu Majkla Fromana i japanskog ministra ekonomije Akire Amarija u Tokiju trajao je do ranih jutarnjih časova, ali, uprkos tome, oni nisu uspeli da postignu dogovor o većem izvozu američkog pirinča u Japan i japanskih automobila i autodelova u SAD, prenosi agencija Asošijeted pres (AP).

"Jaz je znatno smanjen, ali nastavak rada je preko potreban radi rešavanja još nekih pitanja", izjavio je Froman.

Razgovori između Japana i SAD su deo pregovora o transpacifičkom partnerstvu, odnosno stvaranju zone slobodne trgovine u Azijsko-pacifičkom regionu. Trenutno je 12 zemalja uključeno u ove pregovore, koji su pokrenuti na inicijativu SAD.

Uoči otpočinja ove runde pregovora sa SAD, japanski zvaničnici su identifikovali pet kategorija poljoprivrednih proizvoda kao osetljivo pitanje, među kojima su govedina i svinjetina, pšenica i ječam, šećer, pirinač i mlečni proizvodi.

Pirinač je, kako prenosi AP, isplivao kao izuzetno teška kategorija za kompromis, pošto sve starija populacija i promena ukusa uzrokuju da Japanci konzumiraju sve manje i manje pirinča, zbog čega je država nagomilala ogromne zalihe domaćeg pirinča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: