EU pravi gasnu formulu, istu za sve

Evropska komisija planira da napravi jedinstvenu formu ugovora o isporukama gasa za sve snabdevače, pa i za Gasprom, koja će važiti za sve zemlje EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2015.

10:50

Default images
Foto: Thinkstock

To je najavio zamenik predsednika Evropske komisije za energetski savez, Maroš Ševčovič, u intervjuu ruskom listu Komersant.

"Možemo da napravimu neku vrstu standarda za komercijalni ugovor o isporuci gasa. I onda, ako vodite neke pregovore, bez obzira da li ste velika ili mala strana, stari prijatelj ili novi, vi znate kakav je standard i možete da procenite da li je konkretan predlog ugovora za isporuku gasa pošten ili nije", kazao je on.

Prema rečima Šefčoviča, EU neće insistirati na javnom otkrivanju konkretnih cena, uslova ili tekstova sporazuma.

"Želimo da radimo u opštoj formi, koristeći instrumente za rad sa osetljivim informacijama, koje imamo. Sistem benčmarka može da pripremi tržišne učesnike, gasne kompanije, zemlje članice EU, tako da one u procesu pregovora mogu da znaju da li zaključuju pošten sporazum ili ne", dodao je.

"To će biti informacija za naše potrebe, mi ćemo je obrađivati, sastavljati i na osnovu nje ćemo formirati benčmark. Ne želim da kažem da će to biti neki prosečan ugovor, ali će morati da sadrži osnovne uslove", objasnio je Šefčovič.

EK planira da uvede izmene zakona EU koji bi omogućili razmenu informacija i primenu sistema jednstvene forme ugovora, rekao je on, precizirajući da su u planu izmene dva zakonska akta. Prvi je o odluci Evropskog parlamenta o razmeni informacija o međudržavnim sporazumima u oblasti energetike. EK želi da ispravi grešku iz ranije prakse kada je ta institucija mogla da proceni da li su potpisani sporazumi u skladu sa evropskim zakonodavstvom ili ne tek kada su oni već zaključeni.

Takođe treba revidirati direktivu o sigurnosti isporuka gasa, ukazao je Ševčovič. Namera EK je da primeni iskustva stečena u poslednjim stres-testovima sprovedenim tokom priprema za prošlu zimu. Treba naći način da se poveća transparentnost sistema komercijalnih ugovora a da se, istovremeno, sačuva poslovna tajna i osetljivi elementi ugovora, objasnio je evropski činovnik u intervjuu Komersantu.

On je dodao da će uvođenje jedinstvene forme ugovora omogućiti Evropskoj komisiji da vodi pregovore s pojedinim zemljama o dovođenju ugovora u sklad sa zakonodavstvom EU ili da se obrati Evropskom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: