Kina pogurala berzanski optimizam

Vodeće evropske berze registrovale su skok akcija, nakon što je Kina najavila mera za pokretanje usporenog privrednog rasta, a zabrinutost oko Grčke porasla.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2015.

08:52

Default images
Foto: Tanjug

Londonski indeks akcija FTSE 100 porastao je na kraju trgovanja u ponedeljak 0,82 odsto na 7.052,13 poena, frankfurtski DAX 30 za 1,74 odsto na 11.891,91 poen, a pariški CAC 40 za 0,86 odsto na 5.187, 59 poena, prenosi agencija Frans pres.

Na Njujorškoj berzi, evro je oslabio na 1,0756 dolara sa 1,0810 dolara od petka.

"Evropska tržišta su pozdravila vest da je Kina preduzela dodatne stimulativne mere", izjavio je analitičar kompanije IG, Alistar Mekeg.

Deonice na Volstritu su, takođe, registrovale skok, podstaknute kineskim stimulativnim merama, pa je industrijski indeks Dau DŽons porastao 1,32 odsto, širi S&P 500 za 1,01 odsto, a tehnološki Nasdak za 1,15 odsto.

Centralna banka Kine saopštila je da, drugi put u poslednja dva meseca, snižava stopu obaveznih rezervi za banke, što bi prema ocenama analitičara trebalo da oslobodi dodatna likvidna sredstva druge najveće svetske privrede za podsticanje kreditiranja i hvatanje u koštac sa usporenim privrednim rastom.

Kriza u Grčkoj je, takođe, bila u fokusu trgovaca, kao i dekret grčke vlade kojim se od državnih entiteta zahteva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku radi plaćanja dospelih obaveza Atine.

Zvanična Atina još uvek pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore - Evropsku centralnu banku, EU i MMF. Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: