Grčka: Dajte pare u centralnu banku

Vlada u Atini izdala je dekret kojim se od javnih entiteta, poput državnih kompanija i penzionih fondova, zahteva da novčane rezerve prebace u centralnu banku.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2015.

18:47

Default images
Foto: Thinkstock

"Entiteti centralne vlade su u obavezi da deponuju svoje novčane rezerve i prebace ih na račun centralne banke Grčke. Ova uredba je doneta zbog izuzetno hitnih i nepredviđenih potreba", navodi se u dekretu objavljenom na zvaničnoj internet stranici grčke vlade, a prenosi Rojters.

Ovakav potez, kojim se novčane rezerve koje su držane u komercijalnim bankama prebacuju u centralnu banku, mogao bi doneti u državni budžet oko dve milijarde evra, što bi zatim bilo iskorišćeno za plaćanje dospelih obaveza, poput vraćanja rate kredita Međunarodnom monetarnom fondu od 770 miliona evra 12. maja, saopšteno je iz dva izvora upoznatih sa situacijom.

Današnji dekret, prema ocenama "Volstrit DŽurnala", ne predstavlja iznenađenje, pošto je grčka vlada još prošle nedelje najavila ovaj potez. Međutim, ovakva mera je, kako ocenjuje list, dokaz sve veće zabrinutosti u pogledu potencijalnog bankrota Grčke.

Zvanična Atina još uvek pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore - Evropsku centralnu banku, EU i MMF. Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: