Uz jaču rublju i Rusiji mnogo bolje

Inflacija u Rusiji u ovoj godini može da bude niža od 11 odsto uz postojeće jačanje rublje, rekao je zamenik ruskog ministra finansija, Maksim Oreškin.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

13:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Ako rublja ostane tamo gde je sada, možemo očekivati i manje od 11 odsto", kazao je on na pitanje o mogućoj stopi inflacije za ovu godinu.

Oreškin je, kako prenosi Tas, takođe rekao da inflacija može dostići ciljani nivo od 4,5 odsto već 2016. godine, uz umereni rast plata u zemlji, što znači godinu dana ranije nego što je cilj Centralne banke Rusije.

"Nominalni rast plata od šest odsto je naša prognoza i u skladu je sa ciljem Centralne banke (o inflaciji) od četiri odsto. Uz ostale uslove povezane s takvom dinamikom plata, inflacija će biti na ciljanom nivou prilično brzo", kazao je Oreškin, i dodao da to može da se desi do 2017. godine kako je planirala Banka Rusije.

On je naveo da, po optimističnom scenariju, četiri odsto "možemo videti već 2016. godne". Oreškin je takođe ukazao da jačanje rublje neće imati značajniji uticaj na parametre budžeta 2015. godine.

U budžetu se ne očekuje bilo kakvo značajnije odstupanje od prognoziranih pokazatelja, rekao je on, odgovarajući na pitanje o uticaju jačanja rublje na parametre budžeta 2015. godine.

Prema podacima Centralne banke, realni efektivni kurs rublje u prvom kvartalu 2015. godine ojačao je prema stranim valutama 8,7 odsto. Pri tome, u martu, u poređenju sa februarom realni efektivni kurs rublje ojačao je 10,6 odsto, navodi Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: