Borba "barbika" s konkurencijom

Američki proizvođač igračaka Matel u prvom kvartalu poslovao je s gubitkom koji je prvi put za poslednjih šest kvartala bio manji od predviđenog.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

12:10

Default images
Foto: Beta/AP

To je ohrabrilo novog direktora u naporima da oporavi ovog proizvođača čuvenih "barbika".

Nakon što je Matel saopštio rezultate za prvo tromesečje, vrednost akcije, koja je za poslednjih 12 meseci potonula za trećinu, skočila je 7,6 odsto, prenosi Rojters.

Ova kompanija, na čijem je čelu od početka aprila novi direktor, Kristofer Sinklar, za prva tri meseca 2015. zabeležila je neto gubitak od 58,2 miliona dolara (54,1 milion evra), prema 11,2 miliona dolara gubitka godinu ranije.

Gubitak po akciji, kada se isključe vanrende stavke, iznosio je 8,0 centi, što je za jedan cent manje od predviđanja analitičara. Prihodi od prodaje u periodu januar-mart pali su 2,5 odsto, na 922,7 miliona dolara, što je više od prosečne prognoze finansijskih stručnjaka (901,3 miliona dolara).

Samo prodaja "barbika" opala je 5,0 odsto (ne računajući valutni uticaj), dok je prodaja igračaka "fišer-prajs" povećana 3,0 odsto.

Lutka "barbi", koja je u prodaji već 56 godina, mnogo godina trpi konkurenciju od proizvođača elektronskih igračaka, tableta, a naročito od kompanije Hasbro i danskog proizvođača Lego grupe, koji je od Matela preuzeo lidersku poziciju u tom sektoru sa stanovišta vrednosti prodaje.

Uprkos optimizmu novog rukovodstva Matela, analitičari ne očekuju da će ova kompanija ostvariti rast prihoda pre 2016. godine. Iz Matela poručuju da će jak dolar u tekućoj godini oboriti rast njihovih prihoda za 4,0 do 6,0 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: