Nafta skuplja zbog sukoba u Jemenu

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, podstaknute nemirima na naftom bogatom Bliskom istoku.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2015.

09:53

Default images
Foto: Thinkstock.com

Podršku su dobile i u vidu nade da će pad prozivodnje nafte u SAD doprineti smanjenju globalih zaliha tog energenta, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju poskupela je na Njujorškoj berzi 68 centi na 56,42 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu poskupela 70 centi na 64,15 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Eskalacija sukoba u Jemenu i pad proizvodnje nafte u SAD doveli su do značajnog skoka cena", navodi analitičar za naftu i gas konsultantske kuće Ernst i Jang (Ernst&Young, EY), Sanjev Gupta.

U sukobima šiitskih pobunjenika i lojalista u južnom Jemenu je juče poginulo najmanje 85 ljudi. Najviše žrtava bilo je u gradu Taez, gde su se sukobili pobunjenici i snage lojalne jemenskoj vladi, a ratni avioni koalicije koju predvodi Saudijska Arabija žestoko su bombardovali taj treći po veličini jemenski grad.

Cene nafte su u porastu od prošle nedelje zahvaljujući vestima da je proizvodnja tog energenta iz američkih škriljaca u padu. Nafta je od juna prošle do januara ove godine izgubila više od 50 odsto vrednosti u svetlu prevelike ponude i slabe tražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: