Njujork sprema odbranu od Starbaksa

U Njujorku koji sve više postaje grad velikih trgovinskih lanaca, jačaju zahtevi za spasavanje malih, tradicionalnih radnji.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.04.2015.

08:26

Default images
Foto: Beta/AP

Lokalni njujorški kafei se za opstanak bore sa 280 iz lanca "Starbaks" i sa još 350 iz lanca "Dankin donat", radnje koje prodaju sendviče su pod pritiskom 460 iz lanca "Sabvej", a svim malim prodavnicama preti opasnost da koliko sutra postanu lokali neke od banaka.

Usred skoka kirije za poslovni prostor i propasti široko poznatih malih radnji, aktivisti i gradski odbornici predlažu novu politiku cena i novu strategiju sklapanja ugovora o iznajmljivanja lokala za male privrednike, da bi se očuvao lik grada.

"Za mene, lik Njujorka je ono što se tu prodaje. Grad trgovinskih lanaca ne bi bilo privlačan ni za stanovnike, ni za posetioce", rekla je predsednica Opštine Menhetn, Gejl Bruer koja se zalaže za promenu gradske politike.

"Jeste, svi odu na Tajms skver, ali se oduševe tek kada dođu u Malu Italiju ili u Čajnataun - jer to je Njujork", kaže ona.

Ali, u gradu u kojem su se decenijama toliko puta menjali i politika prema malim firmama, i kirije, već samo pominjanje spasavanja malih radnji izazvalo je spor između onih koji osećaju da je ugrožena posebnost Njujorka, i onih koji smatraju da je promena aktera trgovine samo pokazatelj delovanja tržišta.
Foto: Thinkstock
Za doktora Sema Šelanskog, jedan od vrhunaca Njujorka su radnje kakva je "Perl river mart" - svaštarnica s robom iz Kine. Ali, vlasnik te radnje je nedavno najavio njeno zatvaranje posle 44 godine rada na raznim mestima, jer cena iznajmljivanja sadašnjeg lokala u Sohou treba da ove godine poraste sa 110.000 dolara na više od 500.000 dolara mesečno.

"Tako nestaje ono što čini Njujork jedinstvenim i živopisnim", rekao je Šelanski, redovni posetilac iz Kolorada.

Ali, za vlasnike i agente nekretnina, eksplozivan rast privrede grada koji privlači velike lance, koristi i stanovnicima i posetiocima, te vlast ne treba ni da pokušava da jedne štiti više nego druge.

"Tržište će diktirati da li će opstati 'bakina i dekina' radnja. Ako se umešamo, naškodićemo privredi Njujorka", rekao je Stiven Spinola, predsednik gradskog Odbora za nekretnine, glavne grupe vlasnika lokala. Drugi odbacuju takvo rezonovanje i traže da se olakša produžavanje važenja ugovora onih koji već iznajmljuju poslovni prostor, da bi se otežalo širenje trgovinskih lanaca.

Neke od najskupljih nekretnina sveta su u Njujorku. Iznajmljivanje najboljih, na Petoj aveniji, za poslednjih pet godina je poskupelo za 50 odsto, na 6,2 miliona dolara godišnje za lokal veličine prosečnog kafea. Vlasnici lokala na Menhetnu prosečno traže 94 dolara za kvadratnu stopu (9.400 dolara za kvadratni metar) godišnje, što je triput više nego u San Francisku, a i do deset puta više nego u drugim velikim i takođe posećenim gradovima SAD.

Veliki trgovinski lanci se već šest godina snažno šire Njujorkom i prošle godine su došli do novih 7.473 lokala, te mali privrednici veoma teško nalaze prostor za rad.

Taj problem koji menja lice grada, postao je toliki, da se na internetu vodi kampanja "Spasi Njujork" (Save NYC) uz potresne priče o zatvaranju mnogima omiljenih radnji i populaarnih kafana.

Jedan popularan lokal s pljeskavicama na Menhetnu, "Big Niks", zatvorio se 2013. posle 51 godine uspešnog rada, prodavnica ploča i CD-ova "Koloni mjuzik", na Tajms skveru, posle 64 godine nije opstala uprkos ogromnom broju posetilaca i kupaca, a kafe na Menhetnu "Sabvej in" je bitku s cenom kirije izgubio lane, posle 78 godina rada.

Gradska Uprava za malu privredu kaže da "procenjuje niz mogućih novih programa i strategija" za pomoć malim privrednicima da opstanu pod pritiskom cena iznajmljivanja nekretnina i pod drugim teškoćama. Gradska uprava Njujorka već im nudi bespratnu pravnu pomoć, pomoć pri dobijanju kredita i subvencije.

Strategija jedne porodične radnje s igračkama, "Vest sajd kids", svodi se na nadu da će ostati u lokalu na Menhetnu za koji, srećom, već 34 godine kirija raste samo umereno. Vlasnica, Dženifer Bergman kaže da ipak razmišlja o selidbi, ali joj se u tom slučaju kirija verovatno udvostručila, te, "ako budemo prinuđeni da se se selimo, sasvim ćemo zatvoriti radnju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: