Toliko piju "roze" da im treba uvoz

Francuzi su najveći proizvođači, potrošaci ali i uvoznici vina "roze", i u 2013. godini popili su devet miliona hektolitara tog "nektara bogova".

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.04.2015.

13:36

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

To je 37 odsto ukupne svetske potrošnje u toj godini.

Francuzi su po potrošnji "rozea" ispred Amerikanaca, koji popiju 12 odsto ukupne svetske proizvodnje i ispred Nemaca koji konzumiraju devet odsto svetske proizvodnje, navodi se u studiji FransAžirMer.

Kada je reč o proizvodnji, Francuzi i tu drže prvo mesto na svetu, ispred Italijana i Španaca, prenosi AFP, i precizira da su u 2013. godini proizveli sedam miliona hektolitara "rozea", a 2014. čak 7,5 miliona hektolitara, što nije bilo dovoljno da se pokrije domaća potrašnja od devet miliona hektolitara, pa je uvoz bio neizbežan.

Francuska uvozi 22 odsto ukupne domaće potrošnje vina "roze, na drugom mestu je Velika Britanija sa 15 odsto uvoza, na trećem mestu je Nemačka sa 14 odsto, a SAD su na četvrtoj poziciji sa devet odsto uvoza.

Zanimljivo je da Francuska, s jedne strane, izvozi najluksuznija skupa "roze" vina a uvozi jeftina. Najveći svetski izvoznik "rozea" je Španija, sledi je Italija, pa SAD, koje zajedno izvoze više od 70 odsto ovog vina u svet.

Francuska je četvrti najveći izvoznik, budući da najveći deo proizvodnje završi na domaćem tržištu.

Francuzi su toliki ljubitelji ove vrste vina da ga konzumiraju i u drugim vidovima. Tako su Alen Martinez i Bartelemi Gejlord došli su 2014. na ideju da naprave sorbe sa ukusom vina "roze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: