"Ne želimo da budemo smeće"

Više od 30.000 učitelja, metalaca, građevinara i poštara, uz podršku poljoprivrednika, protestovalo je u Varšavi tražeći veće plate i niže granice za penziju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

16:59

Default images
Foto: Thinkstock

"Ne želimo da budemo smeće" glavna je poruka ovog protesta koji je organizovao Opštepoljski sporazum sindikalnih saveza (OPŽ), zbog masovne prakse poslodavaca da zapošljavaju radnike po ugovorima koji im ne garantuju sva prava predviđena Zakonom o radu, a koje u Poljskoj nazivaju "ugovori-smeće".

Demonstranti su, noseći transparente i zastave svojih sindikata, u četiri kolone prema branšama, sa četiri strane Varšave došli do kancelarije premijerke Eve Kopač, gde su predali peticiju sa zajedničkim zahtevima.

Uz zahteve vladi da rešava specifične probleme pojedinih privrednih grana i u budžetskoj sferi, poljski sindikati traže i radikalno ograničavanje "ugovora-smeća", jer ih Poljska ima najviše od svih članica Evropske unije.

Radnici traže i povišice plata, povećanje minimalne mesečne zarade i uvodjenje garantovane minimalne zarade po satu.

Među zahtevima je i to da se omogući ženama da u penziju idu posle 35 godina rada, a muškarcima posle 40, kao i smanjenje poreza za zaposlene sa najnižim primanjima", kazao je lider OPŽ Jan Guz.

Sindikalni lider upozorio je da milioni Poljaka iako rade nemaju garantovanu socijalnu sigurnost, pošto 2,8 miliona živi ispod socijalnog minimuma, 1,5 miliona prima minimalac, dok je više od tri miliona Poljaka zaposleno na osnovu ugovora o delu ili na odredjeno vreme bez garancija da će im zaposlenje biti produženo.

"Nedostatak socijalne sigurnosti naterao nas je da podsećamo na svoja prava na ulici", kazao je Guz.

Medju učesnicima protesta najviše je bilo učitelja, kojih je, prema rečima organizatora, bilo više od 22.000 iz svih krajeva Poljske.

Oni su se, sa transparentima, zastavama, pištaljkama i čegrtaljkama, zaustavili ispred Ministarstva prosvete da predaju svoju peticiju u kojoj traže znatno veće plate, pošto su poslednje povećanje dobili 2012. godine.

"Poštujem vaš rad i hvala vam za to. Ali da li ste primetili te milijarde koje je vlada dala školama poslednjih godina? Ako niste, znači da nećete primetiti ni sledeće pare", odbila je ministarka prosvete Joana Kluzik Rostovska njihov zahtev za povećanje plata, na glasno negodovanje okupljenih učitelja.

Kluzik Rostovska je protekle sedmice u poljskim medijima povodom najava protesta podsetila da je u poslednjih 10 godina vlada povećala budžet prosvete sa 5,75 milijardi evra na 10 milijardi evra, a da je u tom istom periodu smanjen broj učenika za 23 odsto, a učitelja za 11 odsto.

"Imamo znatno manje učenika i znatno više novca. Sigurno je da može da se troši efektivnije", kazala je Joana Kluzik Rostovska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: