Kako stvari stoje, Grčkoj ni evro

Grčka najverovatnije neće dobiti nikakav novac na sastanku ministara finansija evrozone 24. aprila jer sporo sprovodi reforme, kaže Valdis Dombrovskis.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

10:46

Default images
Foto: Thinkstock

"Na žalost, napredak je do sada ograničen u tehničkim stvarima", rekao je za Rojters zamenik predsednika Evropske komisije i bivši premijer Letonije.

On je uoči puta u Vašington odbio da kaže da li će na sastanku 24. aprila biti odblokirana poslednja tranša pomoći Atini, uz obrazloženje da će to zaista zavisiti od napretka tehničkih pregovora. Dombrovskis je izjavu dao na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, na grčkoj vladi je da se drži datih uslova i da sprovede strukturne reforme.

"Ako želi da dobije novac, Grčka treba da pokaže napredak u strukturnim reformama", rekao je on.

Evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moskovisi rekao je da se pregovori između EU i zvanične Atine o isplati dalje pomoći Grčkoj i izbegavanju katastrofalnog bankrota kreću isuviše sporo, budući da je krajnji datum za postizanje sporazuma 24. april, kada će se ministri finansija evrozone sastati u Rigi (Letonija).

"Vreme ističe i od apsolutnog je značaja da se ostvari solidan napredak", poručio je Moskovisi.

Zvanična Atina još pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore. Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra pomoću koje bi ona izmirila obaveze koje dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: