Obama Grčkoj: Secite birokratiju

Grčka mora da pokrene nove reforme da bi donela stabilnost u svoj problematični finansijski sektor, izjavio je predsednik SAD Barak Obama.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 18.04.2015.

10:11

Default images
Foto: Gettyimages

Obama je dodao da je Vašington otvoren za fleksibilnu politiku koja bi doprinela ekonomskom oporavku Grčke.

"Grčka more da inicira reforme. Oni moraju da prikupe poreze. Moraju da smanje birokratiju i uvedu fleksibilnije uslove na tržištu rada", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Italije Mateom Rencijem u Vašingtonu, prenosi agencija Frans pres.

Obama i grčki ministar finansija Janis Varufakis imali su pre dva dana kratak sastanak u Beloj kući u okviru svečanosti obeležavanja nezavisnosti Grčke 1830. godine.

Varufakis, koji se nalazi u Vašingtonu gde je u toku prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, izrazio je spremnost za sprovođenje reformi.

Grčki ministar se suočava sa skepticizmom nemačkog kolege Volfganga Šojblea i sa čvrstom rešenošću generalne direktorke MMF-a Kristin Lagard.

Grčka i njeni međunarodni kreditori sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o programu finansijske pomoći Atini i reformama koje mora sprovesti u zamenu za hitno otključavanje preostale tranše kredita pomoći, saopšteno je iz Evropske unije.

Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu. Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Američki predsednik takođe je poručio da je ove godine potreban značajan napredak u pregovorima Vašingtona i EU o slobodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: