Stao Blumberg, stalo i tržište

Blumbergovi terminali za trgovinu pali su na dva i po sata zbog čega je britanska vlada morala da odloži prodaju obveznica u vrednosti od tri milijarde funti.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 17.04.2015.

17:57

Default images
Foto: Freeimages.com

Prekid terminala koji koriste najveće svetske finansijske kompanije, nastao je zbog tehničkih problema, a počeo je u osam časova u vreme kada je trgovanje u punom zamahu na berzi u Londonu, koji je najveći finansijski centar sveta pored Njujorka.

Portparol Blumberga rekao je da je značajan deo sistema bio poremećen i dodao da nema naznaka da je u pitanju išta drugo osim unutrašnjeg mrežnog problema.

Blumberg je najveća svetska kompanija za finansijske informacije pošto je prestigao Rojters. Ima 320.000 pretplatnika, a prošle godine je prijavio prihod od devet milijardi dolara.

Analitičar tržišta iz Londona Alasdair Mekejg rekao je da ne može da se seti da se nešto slično ranije desilo Blumbergu, ali da je prekid verovatno imao zanemarljiv uticaj na tržištima pošto većina trgovinskih kompanija ima i Rojtersov i Blumbergov terminal.

Najveće posledice su bile na tržištu obveznica gde je Blumberg u velikoj prednosti nad Rojtersom.

Zbog pada terminala britanska vlada je morala da za poslepodne odloži prodaju kratkoročnih obveznica u vrednosti od tri milijarde funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: