Jak franak "tera" Švajcarce preko

Promet u maloprodajnim objektima u Švajcarskoj u februaru je bio u padu, usled jakog franka koji je favorizovao "šoping" turizam švajcarskih potrošača.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 17.04.2015.

10:35

Default images
Foto: Thinkstock

Prihodi u maloprodaji u posmatranom mesecu realno su bili u padu za 2,7 odsto u odnosu na februar 2014, preneo je švajcarski list 20 minit.

Bez prilagođavanja broja radnih i prazničnih dana, prihodi pokazuju još veći pad, odnosno, 4,4 odsto, saopštio je Federalni zavod za statistiku.

Kako navode u Zavodu, još je vrlo rano izvlačiti trajne zaključke u kojoj meri su se švajcarski potrošači okoristili od iznenadne odluke centralne banke da odustane od fiksiranja kursa domaće valute prema evru.

Naredni meseci pokazaće koliko su građani spremni da stalno prelaze granicu radi kupovina po povoljnijim uslovima, dodaje se u saopštenju.

A u odnosu na januar, vrednost maloprodaje realno je bila manja 1,2 odsto, a nominalno 2,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: