"Za nas Grekzit kao da ne postoji"

Grčka je odlučna u nameri da ostane u evrozoni i vlada u Atini odbija i da razmatra mogućnost da iz nje izađe, kaže ministar finansija Grčke Janis Varufakis.

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

09:54

Default images
Foto: Tanjug AP

Upitan na forumu u Vašingtonu šta Grčka radi u razgovorima s kreditorima kako bi izbegla Grexit - izlazak iz evrozone - Varufakis je odgovorio da njegova vlada odbija da razmatra tu opciju.

"Poigravanje s Grexitom je krajnje antievropski", ocenio je Varufakis u Brukings institutu.

"Naš jedini razumni proevropski odgovor je da provodimo svaki budni trenutak u pokušaju da postignemo častan sporazum", istakao je grčki ministar.

Da ni Evropska unija ne pravi temelj za izlazak Grčke iz evrozone, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moskovisi.

"Nema priprema za izlazak Grčke iz evrozone. Nema 'plana B'. Evropska komisija ostaje pri stavu da Grčka ima svoje mesto u evrozoni. Radimo na tim temeljima", rekao je Moskovisi za francusku novinsku agenciju Frans pres.

On je priznao da se pregovori između EU i zvanične Atine o isplati dalje pomoći Grčkoj i izbegavanju katastrofalnog bankrota kreću suviše sporo, budući da je krajnji datum za postizanje sporazuma 24. april, kada će se ministri finansija evrozone sastati u Rigi.

"Vreme ističe i od apsolutnog je značaja da se ostvari solidan napredak", poručio je Moskovisi.

Varufakis je, međutim, naglasio da iako Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond treba da imaju osnovu za svoj zahtev za reformama, prethodni pristup koji je podrazumevao oštre mere štednje, nije urodio plodom.

"Probali smo taj lek, ali nije delovao", rekao je Varufakis, prenosi AFP.

Varufakis je poručio i da Grčka ne može jednostavno da se prilagodi nekom postojećem sporazumu o svom dugu, koji neće rešiti njene ekonomske probleme

"Nećemo se posvetiti ciljevima za koje znamo da ih naša ekonomija ne može ispuniti, zbog politike koju naši partneri neće želeti da sprovedu", dodao je on, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: