MMF Englezima: Ne govore vam istinu

MMF predviđa da će javne finansije u Velikoj Britaniji ostati u deficitu bar do 2020., nasuprot obećanjima konzervativaca i laburista, tri nedelje uoči izbora.

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

08:53

Default images
Foto: Thinkstock

U šestomesečnom izveštaju o državnim budžetima, objavljenim pre tradicionalnog velikog prolećnog sastanka u Vašingtonu, MMF je ocenio da će budžetski deficit Velike Britanije nastaviti da pada u narednim godinama sa sadašnjih 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na manje od jedan odsto do 2018. godine, prenosi AFP.

Analitičari ove finasijske institucije dodaju da će britanske javne finasije ostati na crvenoj liniji, iako u mnogo manjoj meri, bar do 2020. godine, kada će budžetski deficit verovatno dostići 0,3 odsto.

Što se tiče rashoda, budžetska konsolidacija će verovatno biti nešto sporija u fiskalnoj 2016-17, pa i nadalje, nego što je to predvidela britanska vlade.

Dve najuticanije britanske partije, konzervativna (desničarska) stranka premijera Dejvida Kamerona i laburistička (stranka cebtrane levice) obećale su ove nedelje da će, ukoliko dođu na vlast, anulirati budžetski deficit tokom predstojećeg mandata 2015-2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: