Jak franak i dalje šokira preduzeća

Mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj očekuju stagnaciju izvoza u narednim mesecima zbog snažnog franka, pokazuje istraživanje banke Kredi Suis.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.04.2015.

14:26

Default images
Foto: Freeimages

Izuzev uslužne delatnosti, sektora hemija-farmacija i industrije papira, koji računaju na rast prodaje na inostranom tržištu u narednim mesecima, većina malih i srednjih preduzeća izražava pesimizam u pogledu svojih prodajnih rezultata u inostranstvu, ističu u Kredi suisu, prenosi švajcarski list 20 minit.

Iako indeks celokupnog izvoza koji obračunava ova banka pokazuje da inostrana tražnja za švajcarskim proizvodima i dalje raste, mala i srednja preduzeća nepovoljno su ocenila svoje perspektive, zbog, kako se navodi, pretrpljenog šoka od uzletanja domaće valute. Tako je indeks izvoznih perspektiva malih i srednjih preduzeća u najnovijem istraživanju s kraja marta ove godine pokazao vrednost od 46,6 poena, što je najslabiji rezultat od 2010. godine.

U prethodom posmatranju, na početku 2015, iznosio je 65,4 poena.

Svega 29,2 odsto preduzeća u ovoj kategoriji predviđa rast prodaje na stranom tržištu u narednom periodu, dok je takav stav imalo njih 48,6 odsto u prethodnom istraživanju.

Stagnaciju izvoza očekuje 42,5 odsto ispitanika, a 28,3 odsto predviđa pad, prema njih 13,4 odsto na početku godine.

Blizu 66 odsto anketiranih malih i srednjih preduzeća ocenjuje da je skok vrednosti franka imao direktan negativni uticaj na njihov izvoz.

Polovina anketiranih smatra da će morati da snizi svoje cene. Smanjenje troškova proizvodnje kao odgovor na novonastalu situaciju, navodi 47 odsto anketiranih, smanjenje troškova rada njih 23 odsto, a 20 odsto malih i srednjih preduzeća u Švajcarskoj pokušaće da nađe nova tržišta.

Što se tiče regionalne prodaje, preduzeća koja su učestvovala u anketi Kredi suisa ističu (njih 91 odsto) da imaju nameru da nastave izvoz na evropsko tržište, a glavna destinacija ostaje Nemačka (za 76 odsto preduzeća). Slede Francuska (56 odsto) i Austrija (49 odsto). Na četvrtoj poziciji nalazi se Italija (40 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: