Gvožđe pada, giganti pod lupom

Američka bonitetna agencija Standard i Purs stavila je rejting nekih od vodećih svetskih rudarskih giganata na posmatranje zbog negativnih očekivanja.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.04.2015.

12:03

Default images
Foto: Thinkstock.com

Naime, cene rude gvožđa pale su zbog prekomernih zaliha i pada kineske tražnje.

U saopštenju S&P-a se navodi da je rejting osam rudarskih kompanija na posmatranju zbog prognoziranog pada cena rude gvožđa na 45 dolara po toni u ostatku godine.

Za 2016. godinu prognozira se da će gvožđe na svetskom tržištu koštati 50 dolara po toni a godinu kasnije 55 dolara, što je znatno niže u odnosu na ranije projektovane cene od 65 dolara u ovoj i narednoj godini, i od 70 dolara u 2017. godini, prenosi Frans pres.

Cena gvožđa, ključnog sastojka u proizvodnji čelika, pala je za 60 odsto u proteklih godinu dana, da bi početkom aprila bila na jednodecenijskom minimumu od 47,08 dolara.

Pod "lupom" S&P-a je osam vodećih svetskih proizvođača rude gvožđa, poput englesko-australijskih giganta BHP Bilitona i Rio Tinta, zatim brazilskog Valea, australijskog Forteskju metalsa, englesko-južnoafričkog Anglo amerikana, čileanskog CAP-a, luksemburškog Juroejžan risorsisa i južnoafričkog Eksaro risorsisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: