Pritisak EU na Gugl težak 4,4 mlrd?

Gugl bi mogao da se suoči sa penalima EU od čak 4,4 milijarde funti zbog navodnog monopolskog ponašanja kada su u pitanju pretraživač i imejl servisi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

12:46

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Istražitelji evropskog tela za zaštitu konkurencije već godinama rade na "slučaju Gugl", a ispituje se da li je IT gigant iskoristio svoju poziciju na tržiđštu da promoviše svoje proizvode, piše Skaj Njuz.

Analitičari očekuju da će nakon pet godina odugovlačenja, nova evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margaret Vestager podneti formalne tužbe protiv Gugla, saznaje Njujork Tajms.

To bi moglo da poveća pritisak na Gugl da pristane na nagodbu i izbegne da se loša praksa "ozvaniči" i izrekne velika novčana kazna.

Dosad najveća kazna za slične prekršaje bila je 800 miliona funti i izrečena je Intelu 2009. zbog zloupotrebe dominacije na tržištu kompjuterskih čipova.

Majkrsoft je zbog monopola kažnjavan više puta u prethodnoj deceniji, a ukupan iznos kazni je 1,4 milijardi funti.

Guglu preti kazna od vrtoglavih 4,4 milijarde funti, pišu britanski mediji.

I dok bi Guglovi konkurenti u Evropi svakako pozdravili odlučnu akciju EU protiv Gugla, predsednik Barak Obama je upozorio Evropu da ne donosi "odluke donete na komercijalnim osnovama" protiv Gugla i Fejsbuka.

Gugl je u tri navrata nudio nagodbe kako bi se okončao slučaj, a poslednji put, pre nešto više od godinu dana nudio je da konkurentskim proizvodima da veću vidljivost na svojim servisima, kao i da olakša oglašivačima da svoje kampanje presele kod rivalskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: