Lukav plan protiv ruskih sankcija

Grčka i Rusija planiraju osnivanje zajedničkog preduzeća u Rusiji da bi grčki poljoprivredni proizvodi zaobišli ruski embargo na uzvoz hrane iz Evrope.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

09:32

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio izvor iz vlade Grčke povodom posete premijera Aleksisa Ciprasa koja se završava danas.

"Postoji zajednička želja da počne proces stvaranja zajedničkog, grčko-ruskog privrednog društva na teritoriji Rusije za izvoz grčkih poljoprivrednih proizvoda", naveo je taj izvor u jednom pisanom dokumentu. Poslovanje preko takvog, zajedničkog preduzeća, značilo bi da se prodaja grčkog voća i povrća Rusiji "ne bi smatrala uvozom", kaže taj izvor. To bi omogućilo grčkoj poljoprivredi da "prevaziđe glavnu prepreku" - embargo kojim je Rusija prošlog leta odgovorila na sankcije EU zbog njenog učešća u ukrajinskom ratu.

Cipras koji je u sredu počeo dvodnevnu posetu Moskvi, razgovarao je s predsednikom Vladimirom Putinom koji je pomenuo i mogućnost da Rusija finansijski pomogne izgradnju gasovoda kroz severnu Grčku, rekao je izvor.

Rusija bi mogla, rekao je izvor, da "prepusti Grčkoj očekivane prihode od tog projekta, koje bi ona otplaćivala od 2019. godina, kada gasovod proradi" što bi Grčkoj dalo "hiljade miliona evra".

Izvoz poljoprivrednih proizvoda i energetika su bile glavne teme sastanka Putina i Ciprasa.

Putin je na konferenciji za štampu o ruskom embargu ukazao da "ne možemo napraviti izuzetak samo za jednu zemlju Evropske unije".

Ali, Putin je pomenuo stvaranje "zajedničkih preduzeća" za uvoz bresaka, jagoda, kivija i limuna iz Grčke.

Nakon iznenadnog napuštanja "Južnog toka", gasovoda ka južnoj Evropi, Moskva je odlučila da izgradi gasovod do Turske koja će, umesto Ukrajine, postati tranzitna zemlja za ruski gas.

Taj planirani gasovod bi se završavao na granici Turske i Grčke, a Ciprasova vlada žli da ga produži da bi Grčka postala "važan distributivni centar za prirodni gas", rekao je izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: