Cipras nudi voće Putinu, a EK ćuti

Evropska komisija nema jasan stav o tome da li bi bilo dobro ili loše ako Rusija izuzme Grčku iz svoje zabrane uvoza voća i povrća iz EU.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

18:54

Default images
Foto: Tanjug

Cipras je najavio da će u Moskvi od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražiti da Rusija ukine zabranu uvoza grčkih agrarnih proizvoda i da snizi cenu ruskog gasa za potrebe grčkih domaćinstava.

Na pitanja da li će Komisija EU preduzeti neke mere protiv Atine ili pozdraviti delimično ukidanje ruskih sankcija, budući da ih ocenjuje kao "nepravedne i uvedene iz političkih pobuda", portparoli EK su naglasili da se najpre mora videti o čemu će se dogovoriti Cipras i Putin.

Oni su ukazali da su sankcije EU protiv Rusije usvojene jednoglasnom odlukom svih članica, dakle i Grčke, kao i da je "trgovinska politika u rukama EU", tako da se očekuje da sve članice Unije nastupaju istovetno.

Predstavnici EK su dodali da ne mogu biti preduzete neke kaznene mere protiv Grčke ako Atina prihvati odluku Moskve da izuzme grčke izvoznike voća i povrća od uzvratnih sankcija koje je Moskva zavela Uniji.

Oni su, međutim, ponovili da se "očekuje jedinstven stav članica EU".

Zvaničnici EK su takođe ukazali na izjavu evropskog komesara za ekonomska pitanja Pjera Moskovisija da "ne vidi zašto Cipras ne bi mogao imati dobre odnose s Putinom".

U EU je, istovremeno, pozdravljeno saopštenje Atine da će do roka u četvrtak isplatiti dug od 460 miliona evra Međunarodnom monetarnom fondu, što je jedan od koraka da glavni poverioci grčkog duga i programa "stezanja kaiša" i oporavka grčke privrede isplate Atini deo pomoći od 7,2 milijarde evra.

Ključni uslov za to je i da poverioci, EU, Evropska centralna banka i MMF, ove nedelje povoljno ocene plan Atine o reformama i kresanju budžetskog deficita i plaćanju i smanjivanju ogromnih dugova, što uključuje delotvornu naplatu poreza, privatizaciju, reformu tržišta rada, kao i socijalne mere, na kojima insitira Atina, za pomoć stanovništvu i za podsticanje rasta privrede i zapošljavanja.

U poslednje vreme su se u političkim krugovima i među analitičarima u EU pojačala oprečna mišljenja o tome da li bi za članice zone evra i EU bilo možda povoljnije ili, naprotiv, štetno ako bi Grčka izašla iz te zone.

Grčki ministar Janis Varufakis je odlučno odbacio scenario "grexita" (engleska kovanica za izlazak Grčke iz monetarne unije) i naglasio da "svako ko razmatra takve planove ili raspravlja o izgledima za tako nešto, čini loše usluge Evropi".

Varufakis je naglasio da do 24. aprila očekuje konačni dogovor o nastavku programa pomoći Grčkoj, što znači kompletiranje finansijske podrške od ukupno 240 milijardi evra isplatom poslednjih sedam milijardi.

Grčka uporedo razgovara s Kinom o trogodišnjem planu saradnje koji obuhvata grčke lučke olakšice za kineske izvoznike i uvoznike iz EU, izgradnju i remont brodova, znatno povećanje trgovine, kao i kineske kredite Atini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: