Putin Ciprasu daje popust i zajam?

Rusija bi mogla Grčkoj da ponudi popust na isporuke gasa, kao i nove zajmove, kada grčki premijer Aleksis Cipras ove nedelje poseti Moskvu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

10:04

Default images
Foto: Beta, AP

To danas piše ruski poslovni dnevnik Komersant, pozivajući se na izvor iz ruske vlade.

Portparol Kremlja je prošle nedelje izjavio da će Cipras i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati o ekonomskim odnosima dveju zemalja i sankcijama EU Moskvi, prenosi Rojters.

"Spremni smo da razmotrimo pitanje popusta na gas za Grčku", rekao je izvor.

Ruski energetski gigant Gasprom i Ministarstvo energetike nisu želeli da komentarišu.

Izvor navodi da bi Rusija, u zamenu za popust na gas i eventualne nove zajmove, mogla da traži pristup delu grčke imovine. Gasprom je 2013. pokazao interesovanje za grčkog snabdevača gasom DEPA, ali je odustao od ponude kada nije dobio garancije o finansijskoj poziciji kompanije.

Atinski dnevnik Katimerini je preneo da će Grčka i Rusija tokom Ciprasove posete najverovatnije potpisati energetski sporazum kojim se, između ostalog, predviđa i učešće ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Jonskom moru. Sporazum će podrazumevati i smanjenje cene prirodnog gasa koji Grčka uvozi iz Rusije, dodaje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: