Grci Ciprasu: Vratite nam penzije

Hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti, demonstrirale su širom Grčke, zahtevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.04.2015.

09:02

Default images
Foto: Tanjug AP

Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova u sredu, a najveći u centru Atine, gde su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada.

Nekoliko prethodnih grčkih vlada od 2010. moralo je da uvede oštre mere štednje, među kojima i smanjenje penzija, da bi prezadužena grčka država dobila stranu kreditnu pomoć.

Prethodne vlade su "sasekle naše penzije i zdravstveno osiguranje... i mi ćemo se boriti na sve načine da ih vratimo" na staro, rekao je organizator protesta, viši zvaničnik Komunističke partije Grčke, Dimos Kumburis.

Ispred zgrade Skupštine Grčke u Atini protestovali i anarhisti, zahtevajući oslobadanje svojiuh istomišljenika zatvorenih zbog terorizma. Nakratko su uspeli da prodru i do ulaza u zgradu, te je policija privela 21 osobu.
Foto: Tanjug AP
Nova vlada Grčke već dva meseca pregovara s poveriocima o uslovima za isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, za šta je uslov kredibilno obećanje reformi.

Od toga zavisi isplata preostalih sedam milijardi evra, od čega je grčkoj državi hitno potrebno 1,8 milijardi da bi održala likvidnost.

Dok Grčkoj ističe vreme da isplati velike rate dugova, danas su se pojavile spekulacije da bi Atina mogla da odloži plaćanje rate duga Medjunarodnom monetarnom fondu od 450 miliona evra koja dospeva 9. aprila.

Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, nezaposlenost mladih je dvostruko veća, a bruto-domaći proizvod je od početka krize opao za 25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: