Merkelova zabranila škriljce

Nemačka kancelarka Angela Merkel odobrila je nacrt zakona kojim se uvodi petogodišnja zabrana na kontroverznu eksploataciju nafte i gasa iz škriljaca.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

17:42

Default images
Foto: Beta/AP

Reč je o eksploataciji metodom hidrauličnog lomljenja, poznatijom i kao "fraking", javlja Rojters.

"Zaštita zdravlja i pijaće vode je prioritet. Iz tog razloga želimo da, koliko god da je to moguće, ograničimo metodu hidrauličnog lomljenja", izjavila je nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Barbara Hendriks.

Novim zakonom, koji sada ide pred parlament na glasanje, uvodi se zabrana na eksploataciju gasa iz škriljaca metodom hidrauličnog lomljenja u narednih pet godina, dok će ta metoda jedino biti dozvoljena za naučna testiranja i to pod strogim uslovima.

Metoda hidrauličnog lomljenja će biti zabranjena u takozvanim "osetljivim regionima", kao što su parkovi prirode i na dubini preko 3.000 metara, i ne isključuje mogućnost komercijalnog "frakinga" posle 2019. godine.

Nemačka gasna industrija je upozorila da bi ograničavanje "frakinga" moglo povećati zavisnost države od uvoza energenata, u vreme narastanja geopolitičkih tenzija, naročito oko Ukrajine.

Samo u prošloj godini, ruski gas je učestvovao sa 37 odsto u nemačkim zalihama, dok je samo 12 odsto potreba Nemačke bilo pokriveno iz sopstvenih rezervi.

Kako piše Rojters, Evropa se nadala da će uspeti da stvori energetski preokret vađenjem gasa iz škriljaca, kao što je to bio slučaj u SAD. Međutim, snažno protivljenje javnosti i nedavni pad u cenama nafte izazvali su sumnju u pogledu budućnosti te metode.

Francuska i Bugarska su nedavno zabranile ovu metodu, Britanija ju je dozvolila, ali samo pod strogim ekološkim i bezbednosnim standarima, dok je škotska vlada uvela moratorijum na dodelu dozvola za sve nekonvencionalne naftne i gasne projekte.

Hidraulično lomljenje ili "fraking" metoda, pri kojoj se u rupu u steni upumpava voda sa hemikalijama i peskom, koja visokim pritiskom razbija stene i oslobađa iz njih gas, prema njima, ugrožava vodne resurse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: