Rusija na čelu BRIKS-a

Rusija je danas, na godinu dana, preuzela predsedavenje BRIKS-om, grupom zemalja u koju ulaze još Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

17:11

Default images

U okviru svog predsedavanja Rusija, koja je to mestu preuzela od Brazila, sprovešće niz mera od kojih je ključni samit, planiran za početak jula u Ufi, glavnom gradu ruske republike Baškortostan.

U ruskom Ministarstvu inostranih poslova (MIP) naglasili su da će Rusija staviti akcenat na transformaciju grupe u mehanizam strateškog i tekućeg uticaja u ključnim pitanjima svetske ekonomije i politike, izveštava Tas.

Kako je navedeno na sednici MIP-a, glavni cilj je početak funkcionisanja Nove banke za razvoj i Pula deviznih rezervi.

Prema rečima ambasadora za specijalna pitanja MIP-a Rusije Vadima Lukova, neki partneri na Zapadu već počinju da se interesuju za ulazak u Banku za razvoj BRIKS. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je to prva takva institucija koja se osniva bez učešća zapadnih zemalja.

Sporazum o osnivanju međudržavne kreditne organizacije potpisan je na Šestom samitu zemalja BRIKS u brazilskom Fortalezeu 15. jula 2014. godine. Nova finansijska institucija će davati novac za projekte u zemljama u razvoju i zemljama osnivačima. Sedište banke biće u Šangaju.

Ukupna površina zemalja BRIKS je 26 odsto ukupne svetske površine, a broj stanovnika 42 odsto stanovništva na Zemlji. U 2013. godini udeo zemalja BRIKS u svetskom trgovinskom prometu bio je 16,1 odsto, u vojnim troškovima 10,8 odsto, a u proizvodnji tradicionalnih vidova energije - 40,2 odsto, navode ruski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: