Grci pohitali da vrate dug državi

Prezadužena Grčka je prikupila nešto više od 147 miliona evra putem programa oprosta duga, koji je donet s ciljem da popuni gotovo praznu državnu kasu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

16:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Preko 150.000 pojedinaca i kompanija je pohitalo da izmiri ili delimično otplati dugovanja prema državi koja datiraju još od sedamdesetih godina prošlog veka, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva finansija, a prenosi Frans pres.

Od njih, oko 58.000 ljudi je platilo između 50 i 100 evra, u nastojanju da iskoristi prednosti programa zahvaljujući kome su im obrisane zaračunate kamate i kazne po osnovu dugovanja državi.

Ukupno gledano, dugovanja grčkoj državi, u vidu neplaćenih poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, iznose 76 milijardi evra, a grčko ministarstvo finansija smatra da je realno da će prikupiti samo devet milijardi evra.

Međunarodni kreditori Grčke izrazili su nezadovoljstvo zbog ovakvih mera za ublažavanje dugovanja, ali je vlada u Atini insistirala na tome da će ove mere imati pozitivan efekat po budžet.

Dug Grčke prema privatnim poveriocima i tri međunarodne institucije koje su obezbedile finansijsku pomoć za Atinu od 2010. godine - Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci - iznosi oko 320 milijardi evra, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: