Energetski pakt Rusije i Grčke

Ključni stub saradnje biće podrška Grčke takozvanom "Turskom toku", gasovodu koji će prolaziti i preko grčke teritorije, prenose grčki mediji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

16:37

Default images

Grčka i Rusija potpisaće najverovatnije iduće nedelje, tokom posete grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, energetski sporazum kojim se, između ostalog, predviđa i učešće ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Jonskom moru, piše atinski dnevnik "Katimerini".

Kako navodi list, grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis je prilikom ovonedeljne posete Moskvi razgovarao sa ruskim liderima o saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

Ključni stub saradnje biće podrška Grčke takozvanom "Turskom toku", gasovodu koji će prolaziti i preko grčke teritorije, dodaje atinski dnevnik.

Energetski sporazum će, pored učešća ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u Grčkoj, podrazumevati i smanjenje cene prirodnog gasa koji Grčka uvozi iz Rusije.

U razgovorima Lafazanisa sa ruskim domaćinima bilo je reči i o ukidanju ruskog embarga na grčke proizvode, navodi se u tekstu.

Grčki ministar energetike se u ponedeljak u Moskvi sastao sa svojim ruskom kolegom Aleksandrom Novakom i direktorom energetskog giganta "Gasprom" Aleksejem Milerom.

Po povratku u Atinu, Lafazanis je juče na konferenciji za novinare istakao da Grčka želi da podigne na viši nivo svoje energetske odnose sa Rusijom.

"Zaključili smo da moramo i možemo da dalje razvijamo naše energetske odnose, kako bismo ih doveli do novog nivoa i proširili u najširim mogućim sektorima", rekao je Lafazanis, a prenela agencija AP.

Grčka, kako je ukazao, ima "nacionalni interes" i "snažno je zainteresovana" za proširenje planiranog tursko-ruskog gasovoda na svoju teritoriju, naveo je AFP.

On je rekao da je značajno to što će ruske kompanije biti pozvane da učestvuju na tenderu za istraživanje energetskih ležišta u Jonskom moru i na Kritu, koji će trajati do jula, s obzirom na to da, kako je napomenuo, ruske kompanije obično ne učestvuju na takvim tenderima u EU.

Lafazanis je juče naglasio da se Grčka radikalno protivi sankcijama Rusiji i "svakom pokušaju da se Rusija stavi u energetski karantin", ukazavši da energetska izolovanost Rusije ne predstavlja pozitivan razvoj za Evropu, prenosi AFP.

"Evropi je potreban ruski gas, i ja ne vidim alternativna rešenja", zaključio je on.

S tim u vezi, premijer Cipras je juče, u intervju ruskoj agenciji TAS S, izrazio nadu da će Grčka postati "most između Zapada i Rusije", dodavši da se njegova vlada ne slaže sa sankcijama protiv Rusije, koje je opisao kao "put koji nikuda ne vodi".

On je, takođe, ukazao da je recipročni embargo koji je Moskva nametnula na hranu iz EU ozbiljno oštetio grčku ekonomiju, navodi AP.

"U proteklim godinama je zadat udarac (grčko-ruskim) odnosima pošto prethodne vlade u mojoj zemlji nisi činile ono što su mogle kako bi izbegle ovu besmislenu politiku sankcija, usred tenzija u Ukrajini", rekao je Cipras ruskoj agenciji uoči posete Moskvi iduće nedelje.

Povodom Ciprasove posete Rusiji, francuski predsednik Fransoa Oland juče je tokom posete Berlinu izjavio da "zvaničnici evropskih zemalja mogu da idu u Moskvu a da to ne predstavlja problem za Evropu".

U tom duhu je predstojeću posetu grčkog premijera Moskvi prokomentarisala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Samo ću reći da smo mi već bili u Moskvi, a članovi smo EU", navela je ona.

U međuvremenu, izaslanik EU u Moskvi Vigaudas Usackas rekao je da će EU pozdraviti moguću rusku finansijsku pomoć Grčkoj, ukoliko je ta pomoć, kako je istakao, "transparentna i otvorena i ukoliko pomaže ekonomsku i finansijsku stabilizaciju Grčke, na čemu EU radi".

Ruski predsednik Vladimir Putin je u decembru u Ankari objavio plan o izgradnji "Turskog toka" kao zamenu za gasovod "Južni tok", za čiji je krah okrivio EU, ali i da bi zaobišao Ukrajinu, navodi francuska agencija.

Grčki premijer je pozvan da poseti Moskvu 8. aprila, a mesec dana kasnije će tamo učestvovati na proslavi Dana pobede, 9. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: